
Milla flyttet ut av kollektivet. Så krevde utleieren 40 000,-
MILLA,
22 år, jobber i Oslo
Bodde i kollektiv med fire andre.
Bor nå sammen med kjæresten.
– Det var skikkelig kjipt. Det var første gang jeg bodde for meg selv, og det var jo mye penger.
Som 19-åring flyttet Milla fra Horten til Oslo for å starte på en bachelor i grafisk design. Hun trengte et sted å bo, og på hybel.no kom hun over et femmannskollektiv der hun bestemte seg for å flytte inn.
– Jeg var bare gira på å komme meg inn i et kollektiv, og siden folkene virket hyggelige, tenkte jeg ikke på å gjøre noe research på utleieren, sier Milla.
I løpet av tiden hun bodde der, var det flere ting som ikke føltes helt riktig. Utleieren kunne komme på uanmeldt besøk, alle hadde felles depositumskonto, det var mugg i leiligheten og ting ble ikke fikset. Men det var først da hun flyttet ut at de største problemene oppstod.
– Mens jeg fortsatt bodde der flyttet hovedleietaker ut, og jeg måtte ta over kontrakten. Da jeg senere flyttet ut selv, ble jeg derimot lovet at en ny leietaker tok over denne, sier Milla.

Etter at Milla og de hun kjente fra kollektivet hadde flyttet ut, etterlyste de depositumet sitt, men hørte ikke tilbake fra utleieren. Det tok til slutt så lang tid at de endte opp med å klage saken inn til Husleietvistutvalget. Da kom svaret fra utleieren – i form av et motkrav på 40 000 kroner.
Samtidig viste det seg også at den nye leietakeren etter Milla ikke hadde fått en kontrakt for leieforholdet – og at Milla fortsatt var oppført som hovedleietaker. Dermed ble hun stående alene om dette kravet.
– Han ville at jeg skulle betale for bruksmerker og slitasje i leiligheten, blant annet en sprekk i et vindu som var der før jeg flyttet inn. Det var også en ubetalt leie og utvask etter noen som flyttet ut etter meg. I tillegg hadde han lagt på renter fra første stund, forklarer Milla.
Siden hun ikke kunne bevise at hun ikke sto bak, og i tillegg sto midt oppi bachelorinnspurten, endte hun opp med å betale de 40 000 kronene.
– Men jeg fikk tilbake depositumet, som jo er litt rart, sier Milla.
– Om jeg skal gi et tips til andre, er det å ta bilder av alt i leiligheten – ikke bare på ditt eget rom. Og gjør litt research på utleieren før du signerer kontrakten!
Dette sier eksperten...
Når man flytter ut hjemmefra for første gang kan det være vanskelig å vite hvordan man ordner alt med kontrakter, depositum og eventuelle skader. Da er det lurt å ta en kikk på våre nettsider for veiledning, og spare på alt av kommunikasjon med utleier.
Det er dessverre slik at ikke alle som driver med utleie er like profesjonelle. Som leietaker bør man dermed sikre seg selv med dokumentasjon.
Det er veldig viktig å ta bilder av leiligheten når du tar over. Finner du hakk i gulv, skader på vindu eller lignende, så dokumenter det og gi beskjed til huseier med en gang. Vanlige slitasjeskader kan ikke utleier kreve å ta depositumet for – som for eksempel små riper i gulvet eller på kjøkkenbenken. Det regnes som helt naturlige konsekvenser av at noen har bodd i leiligheten en stund.
Vi anbefaler at du og utleier møtes fysisk for å gå gjennom leiligheten før utflytting. Bruk gjerne Forbrukerrådets overleveringsskjema – så kan du være trygg på at alt blir gjort riktig!
Når du flytter ut av et kollektiv, er det veldig viktig at du sørger for at kontrakten overføres til noen andre. Dette bør skje i et fysisk møte mellom utleier, deg og ny kontraktsansvarlig.
Utleier har ansvar for at ting som mugg og skader blir fikset under utleieforholdet. Her kunne Milla hatt krav på avslag i husleien i perioden der ting ikke ble reparert som det skulle.
Lurer du på noe? Spør oss om råd!
Vi kan hjelpe deg med å få svar på hvilke rettigheter du har. Våre nettsider samler rettighetsinformasjon på alt fra husleie og elektronikk, til kjæledyrskjøp og treningssenter. Lurer du på om du kan ha et krav så er det mer enn lurt å sjekke hos oss. I de aller fleste tilfeller, har du faktisk det.