
Erik skulle fly til Bangalore – ble strandet i Paris
ERIK,
21 år, student
Studerer medisin på universitetet i Heidelberg i Tyskland
– Jeg fikk en SMS om at flyet var innstilt, og tenkte med en gang «å shit, hva skjer nå?»
Etter en travel eksamensperiode skulle Erik unne seg en ferie til India. På programmet sto to uker med meditasjon og avslapping. På vei ned skulle han mellomlande i Paris og Abu Dhabi, og med litt ekstra god tid i den franske hovedstaden reiste han inn til sentrum for å møte noen venner.
Foreløpig hadde reisen gått smertefritt, men på vei ut til flyplassen igjen for neste flyvning, fikk han meldingen som satte den godt planlagte reisen på spill.
Flyselskapet skrev at flyet til Abu Dhabi var innstilt, uten noe mer forklaring, men da han sjekket nettsiden sto det at flyet fortsatt var i rute.
– Jeg ble ganske fortvilet og veldig usikker på hva jeg skulle tro på, sier Erik.
Ettersom det var en søndag kveld, slet han med å få kontakt med kundeservice, og da han endelig kom gjennom fikk han kun pratet med en chat-bot – som ikke var så behjelpelig.

– Et nytt problem oppstod da de sendte meg en ny reiserute, der flyet mitt til Abu Dhabi var planlagt å lande tre timer etter at flyet jeg skulle ta videre til Bangalore skulle gå. Det ble bare rot! Jeg synes også at det var skikkelig stress å aldri få ordentlig svar.
Etter mye om og men fikk han til slutt kontakt med et ekte menneske på chatfunksjonen, som anbefalte han å reise inn til flyplassen dagen etter for å høre med flyselskapet, så han tok sjansen og overnattet en natt til i Paris.
– I skranken morgenen etter fikk jeg endelig pratet med en veldig hyggelig dame, som skjønte at flyselskapet hadde gjort en feil. Hun fikset en ny billett til meg dagen etter igjen, med direktefly til Bangalore.
Dermed ble det nok en natt i Paris for Erik, og takket være rettighetene han har som flypassasjer, ble både hotell, mat og reise til og fra flyplassen dekket i ettertid.
Alt i alt er han i dag glad for erfaringen:
– Det er selvfølgelig kjedelig at India-turen ble kortere enn planlagt, men til gjengjeld fikk jeg jo litt ekstra tid i Paris som jeg fikk utnyttet godt med besøk til Pantheon, secondhand-shopping og hotellopphold i sentrum.
– Nå vet jeg også at jeg takler å bli strandet på en fremmed plass, og at selv om det er litt stress, så ordner det seg som regel til slutt.
Dette sier eksperten...
Det kan virke veldig stressende når flyet kanselleres eller blir forsinket, men pust med magen – flypassasjerer har veldig gode rettigheter!
Med Forbrukerrådets flyrettighetskalkulator kan du raskt få vite akkurat hva du har krav på i ulike situasjoner – og hvordan du enkelt sender kravene til ulike flyselskap:
OBS!
Du har alltid krav på omruting, ombooking eller refusjon. Men – du har ikke krav på kompensasjon når årsaken til kanselleringen er ekstraordinære omstendigheter som ikke kunne vært unngått, selv om alle rimelige tiltak var blitt truffet. Eksempler på dette kan være dårlig vær som forhindrer flytrafikken, enkelte typer streik eller uforutsette sikkerhetstiltak.
Rettigheter ved forsinkelse:
Ved forsinkelse har du i første omgang krav på å få dekket mat og drikke mens du venter på flyplassen. Dette gjelder når flyet er mer enn to timer forsinket ved flygning opptil 1500 km, tre timer ved flygning innenfor EØS på mer enn 1500 km og øvrige flygninger på mellom 1500 og 3500 km, eller ved fire timer ved alle andre flyvninger.
Blir flyet mer enn tre timer forsinket, har du i tillegg krav på det som heter en standardkompensasjon. Denne kompensasjonen har du krav på uavhengig av om du har lidd noe økonomisk tap. Kompensasjonen gjelder alle reisende med egen billett. Det vil si at dersom dere er et reisefølge på fire personer, har alle fire rett på sin egen kompensasjon.
Kompensasjonen har ulike satser etter hvor lang flygningen er:
- 250 euro for alle flygninger opptil 1500 km
- 400 euro for alle flygninger innenfor EØS på mer enn 1500 km og for alle øvrige flygninger mellom 1500 og 3500 km
- 600 euro for alle øvrige flygninger
Du må selv huske på å sende krav til flyselskapet, og som regel får du pengene raskt inn på konto. Du finner kravskjema til alle flyselskap i Forbrukerrådets flykalkulator!
Kansellert/innstilt fly:
Hvis flyet blir kansellert, skal flyselskapet tilby deg tre følgende alternativer:
- Tilbakebetale billettkostnaden for den del av reisen du ikke får benyttet.
- Ombooke deg slik at du kommer frem til bestemmelsesstedet så snart som mulig.
- Ombooke deg til et senere tidspunkt etter ditt ønske, på tilsvarende vilkår som opprinnelig billett.
Du har valget mellom å kreve refusjon eller omruting, uansett årsak til at flyvningen blir kansellert. Dersom du velger å få tilbakebetalt billettkostnaden, må du være oppmerksom på at du ikke kan kreve at flyselskapet sørger for ombooking eller mat/drikke/overnatting i eventuell ventetid.
Dersom du velger omruting, skal flyselskapet sørge for at du får tilbud om mat og drikke i ventetiden. Hvis overnatting blir nødvendig, skal du i tillegg få innkvartering på hotell og transport mellom flyplassen og hotellet. I tillegg har du rett til å få dekket utgifter til telefonsamtaler.
I tillegg kan du også ha krav på en standardkompensasjon – som kommer i tillegg til omruting, ombooking eller refusjon! Den er på følgende beløp:
- 250 euro for alle flygninger opptil 1500 km
- 400 euro for alle flygninger innenfor EØS på mer enn 1500 km, og for alle øvrige flyvninger på mellom 1500 og 3500 km
- 600 euro for alle øvrige flygninger
Alle med billett har krav på standardkompensasjon, så husk å sende krav til flyselskapet når du har landet og er på plass.
Bagasje:
Hvis bagasjen din ikke kommer frem til feriestedet ditt til riktig tid, kan du ha krav på erstatning. Får du beskjed om at bagasjen din blir en dag forsinket, kan du få erstattet utlegg for nødvendige klær og toalettartikler. Her kan det være lurt å ta kontakt med reiseforsinkringen din – de pleier å være veldig behjelpelige med å kreve tilbake fra flyselskapet. Ellers kan du alltid ta kontakt direkte med flyselskapet ditt!
Andre historier
Lurer du på noe? Spør oss om råd!
Vi kan hjelpe deg med å få svar på hvilke rettigheter du har. Våre nettsider samler rettighetsinformasjon på alt fra husleie og elektronikk, til kjæledyrskjøp og treningssenter. Lurer du på om du kan ha et krav så er det mer enn lurt å sjekke hos oss. I de aller fleste tilfeller, har du faktisk det.